Zapojte sa do \"Európskeho týždňa mobility\"!

10.09.2009 Prešov

Budúcu stredu, 16. septembra, začína „Európsky týždeň mobility“, ktorý potrvá až do 22.9.2009.
Na tento týždeň pripravila radnica bohatý program vrátane športových podujatí pre školy i verejnosť, netradičné súťaže a aktivity, v ktorých dominuje výzva použiť na prepravu inú ako individuálnu automobilovú dopravu a šetriť tak životné prostredie. Výzva na zapojenie je aktuálna pre každého.

Od budúcej stredy nás čaká sedem dní nabitých netradičnými výzvami ako „Nechajme autá oddychovať“, „Do mesta inak“ či „Cestujte MHD“. Tie majú vyzvať občanov, aby v záujme zlepšenia životného prostredia nechali svoje osobné autá aspoň na jeden deň vo svojej garáži a do práce, školy či za zábavou sa dopravili mestskou hromadnou dopravou, bicyklom, na kolobežke, in-line korčuliach alebo peši. V rámci „Európskeho týždňa mobility“, ktorý potrvá od 16. -22. septembra 2009, mesto pripravuje viacero zaujímavých podujatí. Hneď na úvod týždňa bude slávnostne otvorená zrekonštruovaná pešia zóna na Metodovej ulici, kde primátor mesta osadí pamätnú dlažobnú kocku. V nasledujúcich dňoch je pre školákov pripravená dopravná výchova na dopravnom ihrisku. O bezpečnosti na cestách budú v úlohe učiteľov rozprávať príslušníci mestskej polície.
„Počas celého týždňa bude prebiehať súťaž, do ktorej sa môže zapojiť každý, kto absolvuje aspoň jednu cestu mestskou hromadnou dopravou. Stačí, ak jednorazový cestovný lístok použitý na cestu MHD v tomto týždni cestujúci vhodí s menom a kontaktom do zberných schránok umiestnených u informátora v budove MsÚ na Hlavnej a Jarkovej ulici, “ vysvetľuje Adriana Compeľová, vedúca odd. dopravy MsÚ v Prešove.
Ďalšou celotýždňovou aktivitou bude súťaž o výtvarný návrh nového loga „Európskeho týždňa mobility“ pre mesto Prešov, ktoré má niesť prvky charakterizujúce mesto Prešov a ktoré sa bude používať od budúceho ročníka ETM v Prešove.

Zrejme najlákavejšie ceny sú pripravené pre výhercu súťaže „Do mesta inak“. Tá sa uskutoční v piatok 18.9.2009 v centre mesta. Podľa A. Compeľovej to má byť prehliadka originálnych vlastnoručne vyrobených ekologických dopravných prostriedkov. „Myšlienka ochrany životného prostredia formou alternatívnej nemotorovej dopravy by mala zaznieť i v súťaži „Do mesta inak“, ktorá je súťažou fantázie a tvorivosti všetkých Prešovčanov. Ocenený bude každý, kto sa do tejto súťaže zapojí. Chceme zmobilizovať Prešovčanov, aby nechali aspoň na jeden deň svoje autá doma a prišli do mesta na čím netradičnejšom dopravnom prostriedku, ktorý by zároveň šetril prírodu. Do tejto súťaže sa môže zapojiť ktokoľvek. Ceny budú skutočne zaujímavé, takže určite sa oplatí nazrieť na povaly starých mám, spojazdniť káry, originálne upraviť, premaľovať či ozdobiť starý bicykel, postaviť sa na chodúle alebo použiť živé dopravné prostriedky. Fantázii sa medze nekladú, “ dopĺňa Adriana Compeľová. Súťaž o najoriginálnejší ekologický dopravný prostriedok bude doprevádzať sprievodný kultúrny program na námestí pred Ľudovou bankou v piatok 18.9. v popoludňajších hodinách.

Program v rámci „Európskeho týždňa mobility“ bude pokračovať aj cez víkend. „Športovým podujatím pre všetkých bude propagačná jazda na novootvorenej cyklocestičke Bikoš za účasti primátora mesta, ktorú sme naplánovali na sobotu 19.9. o 15:00 hod. Pozývame každého, kto si chce spoločne zajazdiť na bicykli, korčuliach, kolobežke, alebo si nový cyklochodník prejsť po vlastných. Štartujeme o 15:00 z konečnej zastávky MHD „Sídlisko III“. Trasa povedie po novej cestičke pre cyklistov okolo strelnice pod Bikošom až do jazdeckého areálu vo Veľkom Šariši. Všetci, ktorí vydržia do konca, budú odmenení, “ uvádza ďalej A. Compeľová.

Súčasťou bohatého programu „Európskeho týždňa mobility“ je aj \"Primátorský výstup na Stráž\" v nedeľu 20.9. v réžii klubu turistov, ale tiež cyklomaratón pre žiakov základných a stredných škôl či prekážková dráha pri ZOC MAX na Sekčove (sobota 19.9. ). Tá je určená pre korčuliarov, skateboardistov, ale i pre „pretekárov“ na detských trojkolkách či dokonca pre mamičky s kočíkmi. „V rámci žiackeho cyklomaratónu, ktorý chystáme na záver týždňa, sme pripravili aj niektoré aktivity pre zdravotne postihnutých občanov. K dispozícii budú aj prázdne invalidné vozíky, aby si aj zdraví žiaci mohli vyskúšať, aké náročné je pohybovať sa takýmto spôsobom, “ vysvetľuje sprievodnú myšlienku podujatia vedúca oddelenia dopravy MsÚ.

V posledný deň „Európskeho týždňa mobility“, 22. septembra, ktorý sa ponesie v duchu „Dňa bez áut“, bude cestovanie na všetkých trasách liniek MHD zdarma. Počas toho istého dňa budú pre individuálnu dopravu uzavreté niektoré ulice, ktoré budú môcť využiť školy a chodci. Uzatvorené budú ulice Pod Šalgovíkom, J. Pavla II. a Pod Kamennou baňou v čase od 8:00 – 13:00 hod.

Program „Európskeho týždňa mobility“:

· Otvorenie pešej zóny na Metodovej ulici – streda 16.9. od 1500 h

· Dopravná výchova žiakov na dopravnom ihrisku na Jazdeckej ul. - 17.9. a 18.9.

· Medzinárodný atletický míting žiakov ZŠ „Citius-Altius-Fortius“ – piatok 18.9.

· „Do mesta inak“ - netradičné dopravné prostriedky na pešej zóne – piatok 18.9. od 1500h

· Propagačná jazda na novej cyklocestičke Bikoš (Sídlisko III) za účasti primátora mesta – sobota 19.9. od 1500h

· „MAXimálne v pohybe“ – prekážková dráha pri MAX-e – sobota 19.9. od 1600h

· „Primátorsky výstup na Stráž“ (Fintice) - turistická vychádzka – nedeľa 20.9.

· Dopravná výchova žiakov na dopravnom ihrisku na Jazdeckej ulici – pondelok 21.9.

Vyvrcholením celého týždňa bude DEŇ BEZ ÁUT - utorok 22.9.!

· Cestovanie mestskou hromadnou dopravou ZDARMA počas celého dňa

· Detský cyklomaratón, in-line korčuliari, aktivity zdravotne postihnutých v okolí mestskej haly -v dopoludňajších hodinách

· Pre autá uzatvorené ulice Pod Šalgovíkom a Jána Pavla II. , Pod Kamennou baňou– od 800 – 1300 h priestor ulíc poskytnutý cyklistom, chodcom a pod.

Celotýždenné podujatia:

„Cestujte MHD a vyhrajte“ - žrebovanie jednorazových CL

„Do práce bez môjho auta“ – nechajte auto doma a použite bicykel, MHD, cestu peši...

„Prešovské logo ETM“ – navrhnite logo ETM charakterizujúce mesto Prešov

Katarína Pirohová,
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región